Ma a nyugati országhatár mellett lévő Felsőcsatár településre kellett kivonulnom. A Major-Árva Borház területén egy szőlőművelésre szakosított traktort és a hozzá tartozó adaptereket kellett kamionra feldaruznom.
.
.
A jó munka elismeréseként, a közelgő ünnepekre való tekintettel ajándékot kaptam a gazdától, mégpedig egy olyan palackozott bort, mely kevésbé ismert a hazai borfogyasztók körében. A 2006-os palackozású Vaskeresztesi Dornfeldert a húsvéti ebéd után fogom megbontani, kíváncsi leszek az ízére. A gazda kérte, hogyha ízlett és a borászata felé visz majd az utam feltétlenül keressem fel, mert újabb meglepetéssel fog kedveskedni.
.
..................... | ![]() | .. | A palackon lévő címke hátlapján az alábbi felirat található: . VASKERESZTESI DORNFELDER . Az Alpok lábánál, a Pinka-patak völgye mentén húzódó Vas-hegy lankáin a szőlőművelés gyökerei a kelta és a római időkre nyúlnak vissza, de a középkori jáki és pornói apátság miseborait is a keresztesi pincék adták. . Ezen a történelmi termőhelyen a Soproni Borvidékhez tartozó Vaskeresztes és Felsőcsatár települések domboldalain telepítettük szőlőültetvényeinket. Az ásványi anyagokban gazdag talaj és a kiegyenlített éghajlat különleges ízvilágot alkot borainkban. . Nálunk még szinte ismeretlen fajta, de aki megkóstolja, megjegyzi a nevét. Sültekhez, pecsenyékhez nélkülözhetetlen, fogyasztását 17-19 °C fokon javasoljuk. . . . |
.